Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

-Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός


Καταγγελίες για την παράνομη λειτουργία επιχειρήσεων στην Ξάνθη μετέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΒΕ ο πρόεδρος του οργάνου κ. Στέλιος Μωραΐτης, ζητώντας από τα μέλη του Επιμελητηρίου να κινητοποιηθούν ώστε να γίνουν άμεσα έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς του κράτους για την αποκατάσταση της νομιμότητας

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, πριν από μερικούς μήνες επαγγελματίες του κατήγγειλαν πως υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν, τυπικά, κλείσει αλλά δεν έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους, προχωρώντας σε παρεμπόριο αγαθών και υπηρεσιών. Μάλιστα ο κ. Μωραΐτης ανέφερε πως αντίστοιχες καταγγελίες έφτασαν στα χέρια του και προσφάτως και προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. να αναλάβουν δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Μέλη του ΕΒΕΞ, που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του οργάνου, επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες λέγοντας πως υπάρχουν συνεργεία αυτοκινήτων τα οποία λειτουργούν παρανόμως ή και παρατύπως, κυρίως στα χωρία του Νομού, και αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους νόμιμους επιχειρηματίες ενώ ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χωματουργικών εργασιών. “Έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν. Μεταφέρουν με ένα φορτηγό τα εκσπαπτικά μηχανήματα, πάνε μέσα στην αυλή του ιδιώτη και προσφέρουν υπηρεσίες. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί” σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος. 

Αργοπεθαίνουν οι νόμιμοι 
Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης επισημάνθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί η παρουσία παρανόμως λειτουργούντων επιχειρήσεων στους νόμιμους επαγγελματίες με τον κ. Μωραΐτη να τονίζει πως “ήταν στραβό το κλίμα, το δάγκωσε και ο γάιδαρος. Οι νόμιμοι αργοπεθαίνουν, πρέπει να πάμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να πατάξουμε αυτή τη γάγγραινα των παράνομων. Να επισκεφθούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα”.  

Κόντρα για τους ορκωτούς 
Τα μέλη του Δ.Σ. ενέκριναν και τον οικονομικό απολογισμό του 2014, με την κα Ελένη Κίτσου ωστόσο να υπογραμμίζει την ανάγκη σύναψης σύμβασης με ορκωτούς λογιστές, καθώς όπως επισήμανε τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο. Απαντώντας ο Οικονομικός Επόπτης κ. Σ. Κάλφας, σημείωσε πως όσες φορές κλήθηκαν ορκωτοί λογιστές δεν βρήκαν τίποτα το επιλήψιμο, τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα ανέφερε πως πρόσφατα το ΣΔΟΕ διενήργησε έλεγχο και δεν βρήκε επίσης τίποτα το μεμπτό. Ωστόσο η κα Κίτσου, στάθηκε στο τυπικό του θέματος, εξηγώντας πως η διαδικασία πρέπει να ακολουθείται από πλευράς του ΕΒΕ, με τους τόνους να ανεβαίνουν ελαφρώς, για μερικά λεπτά, και τον κ. Μωραΐτη να διευκρινίζει πως όταν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια αλλά και το προσωπικό του ΕΒΕ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τις σχετικές υπηρεσίες που απαιτούνται, θα κληθούν ξανά ορκωτοί λογιστές να ελέγξουν. 

Αλλαγές στην Νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων 
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΕΒΕ ενημέρωσε το Σώμα για μια σειρά από  θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και οι εξελίξεις γύρω από το φλέγον ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Όπως σημείωσε, έχει πληροφόρηση από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου πως τους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον νομικό καθεστώς τις οποίες χαρακτήρισε δίκαιες και προς το συμφέρον όλων, ενώ τόνισε πως η νέα Κυβέρνηση έχει εκδηλώσει πρόθεση να λάβει σοβαρά υπόψη της, της προτάσεις των Επιμελητηρίων για το θέμα αυτό. “Είμαι σχεδόν βέβαιος πως σύντομα θα λυθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Θα δοθεί λύση από την οποία θα κερδίζουν όλοι” τόνισε ο ίδιος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου