Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ


 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΒΟΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ 
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται κάθε φθινόπωρο τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ώστε ο εμβολιαζόμενος να αποκτήσει ανοσία για το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της γρίπης που θα προκαλέσει επιδημία τη συγκεκριμένη χρονιά.
Ο σκοπός του εμβολίου είναι  η δημιουργία αντισωμάτων που θα προστατεύσουν τον οργανισμό μας από ενδεχόμενη επαφή του με τον ιό της γρίπης. Χρονικά η έξαρση της γρίπης εμφανίζεται τον Ιανουάριο και με δεδομένο ότι χρειάζονται περίπου 2-3 εβδομάδες για να δημιουργηθούν τα αντισώματα είναι φανερό πως δε πρέπει να το αμελούμε γιατί δεν θα έχει νόημα αν καθυστερήσουμε.
  Ομάδες πληθυσμού στις οποίες ενδείκνυται ο εμβολιασμός

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός δε γίνεται μαζικά αλλά σε ομάδες πληθυσμού με ειδικά προβλήματα υγείας

1.    Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2.    Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
3.    Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
·         Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
·         Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
·         Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
·         Μεταμόσχευση οργάνων
·         Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
·         Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
·         Χρόνια νεφροπάθεια
·         Νευρομυικά νοσήματα
4.    Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου
5.    Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη
6.    Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
7.    Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κα)
 Είναι χρήσιμο σ αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι ο εμβολισμός αφορά προστασία μόνο για το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού και όχι για όλες τις ιώσεις που πιθανόν υπάρχουν κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες επομένως να μην έχουμε την αίσθηση πως δε θα νοσήσουμε καθόλου.
Όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου αυτές είναι σπάνιες και συνήθως τοπικές, οίδημα, ερυθρότητα ή και πόνος στο σημείο της ένεσης τα οποία υποχωρούν σύντομα. Σπάνια μπορεί να προκύψει ελαφρά γριπώδης συνδρομή επίσης μικρής διάρκειας με πυρετό πόνο στο φάρυγγα και συνάχι. Το εμβόλιο προσφέρει προστασία κατά 80% αλλά το όφελος είναι τεράστιο αν λάβουμε υπόψη το κόστος σε απώλεια εργασίας και ακόμα περισσότερο σε νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή ακόμα και θανάτους από την πνευμονία που μπορεί να προκληθεί είτε άμεσα από τον ιό της γρίπης είτε μέσω κάποιας μικροβιακής επιμόλυνσης. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Πολύ σπάνια μπορεί να προκληθούν  αλλεργικές αντιδράσεις από τα συστατικά του εμβολίου.
Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου
Το εμβόλιο αυτό αφορά την πρόληψη των λοιμώξεων από τον πνευμονιόκοκκο, όπως πνευμονία που είναι από τα πιο συχνά αίτια αυτής και μηνιγγιτιδα. Ο πνευμονιόκοκκος είναι η πιο κοινή αιτία εξωνοσοκομειακής μικροβιακής πνευμονίας. Ο αλκοολισμός, το άσθμα, η HIV λοίμωξη, η σπληνεκτομή, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και οι αιματολογικές διαταραχές είναι προδιαθεσικοί παράγοντες.
Η θνησιμότητα παραμένει μεγάλη, ειδικά σε μεγάλες ηλικίες. Ο πνευμονιόκοκκος είναι επίσης το πιο κοινό αίτιο μηνιγγίτιδας σε ενηλίκους. Το κρανιακό τραύμα με διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η παραρρινικολπίτιδα και η πνευμονία μπορεί να προηγούνται της πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας.
Η μηνιγγίτιδα αυτή έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από όλα τα είδη μηνιγγίτιδας.

 Οι ενδείξεις είναι ίδιες με του ιού της γρίπης και αφορούν τις ίδιες ομάδες υψηλού κινδύνου και ιδιαίτερα όμως όσους έχουν ασπληνία ανατομική ή λειτουργική και διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού.Το εμβόλιο μπορεί να γίνει οποτεδήποτε αλλά πολύ συχνά το συνδυάζουμε με αυτό της γρίπης με το οποίο μπορεί να συγχορηγηθεί χωρίς ν αυξάνει τις παρενέργειες..
Πότε χορηγείται άτομα από 19 ως 64 ετών εμβολιάζονται εφόσον υπάρχουν οι ενδείξεις 2 φορές με μεσοδιάστημα 5 ετών η μια δόση από την άλλη.
Άτομα άνω των 65 εμβολιάζονται μια φορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου