Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Φυτεύσεις ομάδων δένδρων/θάμνων για τη δημιουργία θέσεων κάλυψης και φωλεοποίησης της άγριας πανίδας


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής συνεχίζοντας τις επεμβάσεις του για τη βελτίωση βιοτόπου της πεδινής περιοχής ευθύνης του προέβει σε φυτεύσεις ομάδων
θάμνων και δένδρων με σκοπό τη  μελλοντική δημιουργία θέσεων κάλυψης και φωλεοποίησης της άγριας πανίδας κυρίως σε θέσεις όπου απαντάται αξιόλογος πληθυσμός πεδινής πέρδικας (Perdix perdix).
Οι περιοχές όπου έγιναν οι φυτεύσεις χαρακτηρίζονται από την απουσία φυσικής ξυλώδους βλάστησης μιας και στο κοντινό παρελθόν η εντατική γεωργία και η τάση για απόκτηση ολοένα και περισσότερης γης οδήγησε στην εκχέρσωση και καταστροφή φυσικών φυτοφρακτών που παραδοσιακά διατηρούνταν μεταξύ των χωραφιών. Έτσι, η χωρητικότητα (ικανότητα διατήρησης) εδαφόβιων ειδών άγριας πανίδας της τοπικής βιογεωκοινότητας έπεσε σε πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα παρόλο που υπάρχει επάρκεια και ποικιλία τροφής.
Αφού επιλέχθηκαν οι κατάλληλες διαθέσιμες θέσεις φύτευσης (κυρίως γυμνά πρανή μεταξύ των χωραφιών) κατά προτίμηση με βόρεια έκθεση (ώστε να επικρατούν καλύτερες συνθήκες υγρασίας για την επιβίωση των αρτίφυτών μας) με τη βέλτιστη δυνατή γεωγραφικά χωρική κατανομή ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες. Έπειτα, επιλύσαμε μία συνάρτηση ώστε να επιλέξουμε τα κατάλληλα δασοπονικά είδη με παραμέτρους όπως: η αντοχή στην ξηρασία και τη βόσκηση, η παραγωγή τροφής για την άγρια πανίδα, η επάρκεια φυταρίων, η πυκνότητα της κόμης, η αειφυλλία, η ενδημία των ειδών στην περιοχή κ.α. και καταλήξαμε στα παρακάτω είδη:
Δασοπονικό είδος
Αιτιολογία επιλογής
Φυλίκι (Phillirea latifolia)
αντοχή στην ξηρασία και βοσκή, αείφυλλο είδος-άριστη κάλυψη
Σπάρτο (Spartium junceum)
εδαφοβελτιωτικό, παροχή τροφής στον λαγό (βλαστοί, φύλλα) και τα μικρόπουλα (σπόροι)
Βάτος ή βατσινιά (Rubus sp.)
παραγωγή άφθονων φυταρίων από ριζοβλαστήματα, ενδημικό, ολιγαρκές
Πυράκανθος (Pyracantha coccinea)
Παροχή κάλυψης, και τροφής τον χειμώνα, αντοχή στη βοσκή & ξηρασία
Aχλαδιά (Prunus sp)
Παροχή τροφής, ενδημικό & ολιγαρκές είδος
Μουριά (Morus sp.)
Ολιγαρκές & ανθεκτικό δέντρο, παραγωγή άφθονης τροφής

Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν σε μικρότερη κλίμακα: κρανιά, ροδιά, κυδωνίαστρο, πουρνάρι, συκιά, αγριοδαμασκηνιά, αλμυρίκι, αγριομηλιά, μοσχοϊτιά & βιβούρνο. Μέρος των φυταρίων αγοράστηκαν από ιδιωτικό φυτώριο, ενώ η πλειοψηφία προήλθε από φυτά παραγωγής μας από το πρότυπο φυτώριο του Συλλόγου μας .


Για τις εργασίες αξιοποιήθηκε το προσωπικό της Θηροφυλακής, Ομοσπονδίακής και Συλλόγου, συνδυάζοντάς τις περιπολίες για τη θηροφύλαξη-δασοπροστασία με φυτεύσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστεί το κόστος. Φυτεύτηκαν περισσότεροι από 300 θάμνοι και δέντρα σε περίπου 50 διαφορετικές θέσεις του κάμπου της Ροδόπης, από την παραπάνω δράση αναμένεται να ευνοηθούν κυρίως η πεδινή πέρδικά, το τοπικό ορτύκι και ο λαγός .

                                                              Σχεδιασμός δράσης, επιμέλεια κειμένου:
                                                                               Δουλακάκης Νικόλαος
                                                                    ΔΑΣΟΠΟΝΟΣ MSc – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΤΟΠΙΟΥ  Τ.Ε
                                                                                ΟΜΟΣΠ. ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΑΣ  ΣΤ ΚΟΜΑΘ - Κ.Σ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου