Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Γεώργιος Μπακαλάκης και η ανασκαφή της Στρύμης





 

Παρουσία πλήθος κόσμου και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης έγιναν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «ο Γεώργιος Μπακαλάκης και η ανασκαφή της Στρύμης» την Κυριακή το  πρωί στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Κομοτηνής. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013. Παράλληλα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία των μαθητών του. Παρόν στην εκδήλωση ήταν και η κόρη του αειμνήστου Μπακαλάκη, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη.  

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μια εκδήλωση μνήμης σ’ έναν μεγάλο αρχαιολόγο που συνέδεσε απόλυτα το όνομά του με την αρχαιολογική έρευνα της Θράκης τόσο ως ιχνευτής αρχαιολόγος, δουλεύοντας στο πεδίο και παρατηρώντας ό,τι είχε μείνει στην επιφάνεια, όσο και ως ανασκαφέας με τις ανασκαφές του στην κλασική πόλη της Στρύμης και στην προϊστορική Τούμπα της Παραδημής» δήλωσε ο Προϊστάμενος ΙΘ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης κ. Δημήτρης Μάτσας  που πρόσθεσε ότι  «Σήμερα εγκαινιάζουμε και μία μικρή περιοδική έκθεση με ευρήματα από την ανασκαφή της Στρύμης του Γεωργίου Μπακαλάκη όπου εκτίθενται για πρώτη φορά και τα 28 αργυρά νομίσματα ενός θησαυρού που βρήκε στο λεγόμενο σπίτι του θησαυρού τότε».

Ερωτηθείς για το πώς ανακαλύφθηκαν διευκρίνισε ότι «Στη διάρκεια της ανασκαφής κάποιος εργάτης, ο οποίος μάλιστα είναι παρών σήμερα, σκάβοντας στον Βορειοανατολικό τοίχο του σπιτιού βρήκε αυτό το θησαυρό νομισμάτων μέσα σε ένα χάλκινο αγγείο και βέβαια μέχρι σήμερα τα νομίσματα αυτά φυλάσσονταν στις αποθήκες του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας και εστάλησαν ειδικά για την περιοδική αυτή έκθεση».

Αναφορικά με την αξία τους υπογράμμισε ότι «Η αξία τους είναι μεγάλη, κυρίως αρχαιολογική για τη Στρύμη και για την ονομασία της πόλης. Χρονολογούνται στον 5ο και στον 4ο αιώνα».

 «Ο καθηγητής Μπακαλάκης ξεκίνησε από την ανασκαφή της Στρύμης η οποία ήταν καρπός μιας εντατικής επιφανειακής έρευνας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι  «Συνέχισε με την ανασκαφή στην Τούμπα της Παραδημής και στο τέλος, το 1977 έσκαψε με τον κ. Τριαντάφυλλο στην Πλωτινόπολη του Διδυμοτείχου. Θα πρέπει ακόμα να πούμε ότι σήμερα είναι παρούσα και η κόρη του η οποία θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης που έφτιαξαν οι μαθητές του και τοποθετήθηκε στην αυλή του Μουσείου σαν ένδειξη αναγνώρισης του μεγάλου έργου στην αρχαιολογική έρευνα της περιοχής μας, η οποία έρευνα οφείλει πολλά στον Γεώργιο Μπακαλάκη».

Αναφέροντας το ιστορικό της ανασκαφής και της αποκάλυψης των ευρημάτων ο εργάτης κ. Νικόλαος Κατσαρίδης σημείωσε  «Ήμασταν γύρω στους 15 εργάτες από τον Ίμερο. Κατ’ αρχήν ο κ. Μπακαλάκης είχε το χάρτη στα χέρια και είπε πάμε να βρούμε τώρα τα τείχη της πόλης. Αφού τα βρήκαμε,  με το χάρτη μπροστά ο Μπακαλάκης και πίσω το προσωπικό όλο μας είπε εδώ στοπ. Σκάψαμε και βρήκαμε ένα σπίτι. Το δάπεδο κάτω ήταν τετράγωνο. Αφού σκουπίσαμε βρήκαμε τα θεμέλια. Το θεμέλιο αντί για ασβέστη ήταν καλάι. Εκεί ακριβώς εγώ ο ίδιος βρήκα ένα πήλινο, 32 κομμάτια, έγραφαν θυμάμαι Μαρωνείας και τα πήρα και τα παρέδωσα στον Μπακαλάκη. Ήμουν τότε γύρω στα 16 χρονών, για να μη με διώξουν τα παρέδωσα όλα στον Μπακαλάκη».

Σκιαγραφώντας το προφίλ του καθηγητή Μπακαλάκη ο κ. Κατσαρίδης ανέφερε ότι «Ήταν γλυκύτατος άνθρωπος, δεν μιλούσε πολύ, ήταν πάρα πολύ καλός άνθρωπος».

«Αυτά τα νομίσματα εγώ με τα χέρια μου τα πήρα και τα παρέδωσα στον Μπακαλάκη. Είμαι πραγματικά συγκινημένος» δήλωσε κοιτώντας τα εκθέματα.

Η κόρη του αείμνηστου καθηγητή κ. Αλεξάνδρα Μπακαλάκη τόνισε «Θα ήθελα πολύ να ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που έγινε στο πρόσωπό μου να κάνω τα αποκαλυπτήρια της στήλης του πατέρα μου. Εύχομαι σε όλους να είναι γεροί και να θυμούνται τον πατέρα μου».

Ερωτηθείς ο πρώην Έφορος ΙΘ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης και επίτιμος Διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος αν ήταν μαθητής του αειμνήστου Μπακαλάκη σημείωσε ότι  «Μαθητής όχι ακριβώς στο πανεπιστήμιο, αλλά από την εποχή που τον γνώρισα είχαμε συχνές επαφές γι’ αυτό και οι αναμνήσεις είναι πάρα πολλές, είναι ο αρχαιολόγος που όπως ακούσατε ταυτίστηκε με τη Θράκη διότι είναι ο πρώτος ο οποίος έκανε και επιφανειακές και ανασκαφικές έρευνες και στην πορεία αυτού του μεγάλου δασκάλου συνεχίσαμε κι εμείς το έργο μας και οπωσδήποτε κατά κάποιο τρόπο γίναμε μαθητές του όχι στην τάξη αλλά έξω κοντά στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους».

ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ