Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία με θέμα «τα εκατό χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων» στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής




   Παρουσία πλήθος κόσμου από την στρατιωτική, αστυνομική  και πολιτική ηγεσία καθώς και απλών πολιτών πραγματοποιήθηκε η ομιλία με θέμα «τα εκατό χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων», με ομιλητή τον ιστορικό – εκκλησιαστικό Ιωάννη Σιδηρά, το απόγευμα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου στο στρατιωτικό μουσείο Κομοτηνής. Την οργάνωση της ομιλίας είχε αναλάβει η 21η τεθωρακισμένη ταξιαρχία Κομοτηνής. 


   Παρόν στην ομιλία μεταξύ άλλων ήταν η πρόεδρος της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. κα.  Νατάσσα Λιβεριάδου, ο πρόεδρος της κυκλοφοριακής αγωγής Γιώργος Ζηλούδης και  ο ταξίαρχος της 29ης Ταξιαρχίας κ. Στυλιανός  Καβούρ. 

    Ο ιστορικός και εκκλησιαστικός κ. Ιωάννης Σιδηράς που ήταν ομιλητής δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του σημείωσε ότι «είναι μεγάλη η τιμή για την πρωτεύουσα της Θράκης και για την έδρα της 21η τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, αλλά και για μένα ως ομιλούντα, το γεγονός ότι τιμάτε σήμερα η εθνική εκατονταετηρίδα,  100 χρόνια από τότε που έχουμε την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων των 1912 – 1913, όταν με ηγεσία τον διάδοχο και αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κάναμε πράξη το όνειρο της μεγάλης ιδέας, για την μεγάλη Ελλάδα και απελευθερώσαμε ως γένος, ως λαός τους αλύτρωτους αδελφούς Έλληνες της Ηπείρου, της μαρτυρικής βορείας Ηπείρου που σήμερα βρίσκεται στο κράτος της Αλβανίας, όλη την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου».
    «Οι Βαλκανικοί πόλεμοι είναι το μεγαλύτερο γεγονός, το οποίο συνέβη μετά την εθνική παλιγγενεσία του 1821, διότι έδωσαν διπλάσια γεωγραφική έκταση ελεύθερης Ελλάδος στην πατρίδα μας και υπερδιπλασίασαν τον ελληνικό πληθυσμό που απελευθερώθηκε στην Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου» υπογράμμισε ο κ. Σιδηράς και πρόσθεσε ότι  «Το μήνυμα είναι σαφές, η εθνική ενότητα του λαού μας, εκείνη την περίοδο, υπό την ηγεσία του διαδόχου Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, ενότητα λαού και στρατού, εκκλησίας και λαού και βέβαια πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας με τον λαό, έκαναν το θαύμα των χρυσών σελίδων της εθνικής εποποιίας της εκατονταετηρίδας πια που σήμερα τιμούμαι των βαλκανικών πολέμων και παρέδωσαν διπλή Ελλάδα σε έκταση και διπλό ελληνικό πληθυσμό.  Αυτήν την πατρίδα οφείλουμε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, που δυστυχώς δεν διδάσκονται αυτά τα κομμάτια της νεότερης ελληνικής ιστορίας, οφείλουμε να την παραδώσουμε ακέραιη, ισχυρή και ακατάβλητη, για να απολαμβάνουν οι έλληνες την ελευθερία, την δημοκρατία και την εδαφική ανεξαρτησία, όπως μας την παρέδωσαν οι πρόγονοι μας». Στο τέλος ευχήθηκε «χρόνια πολλά».    

     Ο Διοικητής 21η τεθωρακισμένης ταξιαρχίας Κομοτηνής, κ. Θεόδωρος Ξανθόπουλος τόνισε ότι «η σημερινή ομιλία έχει σκοπό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των εκατό χρόνων από την έναρξη των βαλκανικών πολέμων». «Οι Βαλκανικοί πόλεμοι αποτελούν το μεγαλύτερο ορόσημο της νεότερης ιστορίας μας και ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία μετά την επανάσταση του ελληνικού στρατού του 1821. Στους Βαλκανικούς πολέμους οφείλει η Ελλάδα ότι διπλασίασε τα σύνορα της τα οποία έφταναν μέχρι την Θεσσαλία και μετά το πέρας των Βαλκανικών πολέμων τα έφτασε στα σύνορα που έχουμε σήμερα. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι αποτέλεσαν παράδειγμα ομοψυχίας και εθνικής υπηρηφάνειας και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο σκοπό όπου και όποτε απαιτηθεί» σημείωσε.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου