Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Διαδοχικές επαφές του πανελλαδικού συμβουλίου των οικολόγων Πράσινων με φορείς του Έβρου και της Ροδόπης




Στα πλαίσια του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων που πραγματοποιείται το σαββατοκύριακο 13-14/10 στην Αλεξανδρούπολη, κλιμάκιο των ΟΠ βρέθηκε την Πέμπτη στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης όπου και έδωσε συνέντευξη τύπου στην Κομοτηνή και πραγματοποίησε σειρά επαφών με το δήμαρχο Κομοτηνής κ. Πετρίδη, τον Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη, το δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών κ. Ιωαννάκη και την Κίνηση πολιτών Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, Φιλύρας, Αρριανών κατά της μεταλλουργίας χρυσού σε Κομοτηνή, Ξυλαγανή και Σάπες αντίστοιχα.  



Προσπάθεια μας ως ΟΠ αποτελεί να είμαστε κοντά στις τοπικές κοινωνίες που αγωνίζονται  ενάντια στις καταστροφικές επενδύσεις που μας σερβίρονται ως «διέξοδος από την κρίση», όπως συμβαίνει με τις εξορύξεις  χρυσού που επίμονα και περίτεχνα δρομολογούνται σε Ροδόπη και Έβρο
Κύριο αντικείμενο των επαφών ήταν η χάραξη προσπάθειας για να επικρατήσει η άποψη της τοπικής κοινωνίας που δε δέχεται τις εξορύξεις χρυσού ως επιλογή της για το σήμερα και το αύριο της Θράκης και διερεύνηση της δυνατότητας που δίνουν η πρωτογενής, η δευτερογενής και η τριτογενής παραγωγή  και ο συνδυασμός τους. Συζητήθηκαν επίσης ο χωροταξικός σχεδιασμός και το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΜΘ, η διαχείρισης των απορρριμμάτων, οι υπάρχουσες παραδοσιακές καλλιέργειες και οι δυνατότητες μεταποίησης των προϊόντων κ.α.
Η κ. Γεροστεργίου Κατερίνα επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης ΑΜΘ  Οικολογία Αλληλεγγύη κατά τη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστημονική απόρριψη της Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ από τα δημοτικά συμβούλια Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας – Σαπών και Κομοτηνής και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ επισήμανε: «δε θέλουμε μόνο να σταθούμε στους κινδύνους σε υγεία, περιβάλλον και αναπτυξιακή προοπτική αλλά και να αναδείξουμε υπάρχοντες τρόπους που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκά κράτη για ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων όπως χρυσός, χαλκός από τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Από τη λειτουργία των 3 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην ΑΜΘ δημιουργούνται τουλάχιστον ισάριθμες με τα Χρυσωρυχεία θέσεις εργασίας και για βάθος χρόνου».
Ο κ. Γιώργος Τσέκος, συντονιστής της Γραμμετείας των ΟΠ, αναφέρθηκε στην περίπτωση των μεταλλείων της Χαλκιδικής, όπου το κράτος των Αθηνών επιχειρεί με περισσό ζήλο και σε υπέρβαση της νομιμότητας (χωρίς την έγκριση επέμβασης και έγκριση επενδυτικού σχεδίου και άλλων μελετών) την έναρξη των εργασιών της «Ελληνικός Χρυσός», καθώς την επομένη της επίσκεψης Μέρκελ στη χώρα μας το Υπουργείο “Περιβάλλοντος” έδωσε ΕΝΤΟΛΗ στο εκεί Δασαρχείο να υπογράψει “Πρωτόκολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης” με την εταιρεία για την υλοτόμηση όλης της έκτασης των 3.273 στρέμματων δάσους αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και 857 στρεμμάτων στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων.
Ο κ. Θανάσης Παπακωνσταντίνου, συν-εκπρόσωπος τύπου των ΟΠ, έδωσε έμφαση στο πως θα μπορούσαν  να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής με τρόπο αειφορικό και ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα γεωθερμικά πεδία, ορισμένες πρότυπες αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες και βιολογικά θερμοκήπια, δραστηριότητες οι οποίες ταιριάζουν στη φυσιογνωμία της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου