Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» στην Κομοτηνή – επίκαιρα όσο ποτέ τα μηνύματα

   Το έργο - σταθμός της Πηνελόπης Δέλτα που γέμισε την Παιδική Σκηνή Κατίνα Παξινού και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο στην καθιερωμένη καλοκαιρινή περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου, στα πλαίσια αυτής της περιοδείας είχαν την δυνατότητα να το παρακολουθήσουν και οι κομοτηναίοι, το απόγευμα της Τρίτης. Πρόκειται για μια παράσταση που περνάει τα μηνύματα της Πηνελόπης Δέλτα με χιούμορ, αλλά ταυτόχρονα τα προβληματίζει με μοναδικό τρόπο για θέματα όπως η διαφθορά, η κρίση αξιών και το θάρρος και την πίστη δυο νέων παιδιών να αντισταθούν και τελικά να αλλάξουν τα πράγματα.
   Εκατό χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή του, το Παραμύθι χωρίς όνομα, σκηνοθετημένο από τον Τάκη Τζαμαργιά, γνωστό τόσο από την καλλιτεχνική όσο και από τη μακρόχρονη παιδαγωγική του πορεία, φέρνει κοντά στο κοινό μία συναρπαστική αλληγορική ιστορία, για όλες τις εποχές και όλες τις ηλικίες, με αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα, που επιτρέπει στην ελπίδα να ανθίσει.
   Σε ένα μακρινό βασίλειο, ο Βασιλιάς φροντίζοντας μόνο για την διασκέδαση και την καλοπέραση του, έχει αδειάσει το θησαυροφυλάκιο της χώρας. Οι κάτοικοι υποφέρουν και εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον τόπο τους μέχρι που ο γιος του, το μικρό βασιλόπουλο, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με σύμμαχο την μικρή αδερφή του, ξεκινάει μια πορεία, γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες,  αλλά το θάρρος και η ακλόνητη πίστη  του στους ανθρώπους θα τον βοηθήσουν να χαρίσει ξανά στο βασίλειό του όλα όσα έχει χάσει.
   Μιλώντας για την παράσταση ο ηθοποιός που υποδύθηκε το βασιλόπουλο Μάνος Καρατζογιάννης τόνισε ότι «είναι πολύ μεγάλη χαρά να περιοδεύουμε με ένα έργο που είναι γραμμένο για την Ελλάδα, με ένα έργο που ενώ γράφτηκε το 1910 είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Η Πηνελόπη Δέλτα μιλάει για τον έλληνα, που αγωνίζεται, παλεύει, πιστεύει, αν και απογοητεύεται και πληγώνεται».
    Αναφερόμενος στην υπόθεση του έργου ο κ. Καρατζογιάννης υπογράμμισε ότι «το έργο αναφέρεται σε μια χώρα όπου όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους και οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και το βασιλόπουλο με την αδερφή του να ενισχύσουν την πίστη και το όραμα των κατοίκων, για να λειτουργήσει η κοινωνία τους και να βρει τους παλιούς ρυθμούς της. Να έρθουν δηλαδή οι παλιές καλές μέρες».
   Όσον αφορα τα μήνυματα του έργου ο ηθοποιός επισήμανε ότι «είναι ένα έργο με πάρα πολλά μηνύματα. Η παράσταση μας είναι πιστή στα μηνύματα αυτά, όπως το μήνυμα για το κοινό καλό, για την αξία της παιδείας και του πολιτισμού». 
Η ταυτότητα της παράστασης
Διασκευή: Βαγγέλης Ραπτόπουλος – Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης
Κοστούμια: Κέννυ Μακλέλλαν
Κούκλες-Διδασκαλία κουκλοθεάτρου: Αντιγόνη Παρούση
Μουσική-Στίχοι: Δημήτρης Μαραμής
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βίντεο: Παναγιώτης Ράπας
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώστια
Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Βέργαδος, Γρηγόρης Γαλάτης, Σοφιάννα Θεοφάνους, Μαίρη Λούση, Μάνος Καρατζογιάννης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Μιχάλης Κοιλάκος, Πέτρος Σπυρόπουλος, Φωτεινή Τιμοθέου, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Στράτος Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου